AndrahandsuthyrningSedan oktober 2019 antogs en ny lag, med skärpta regler gällande andrahandsuthyrning. Syftet med de nya reglerna är att skapa en tryggare och bättre fungerande hyresbostadsmarknad med fler förstahandskontrakt. Lagen innebär bland annat allvarliga konsekvenser för den som hyr ut olovligt i andrahand.
Du får endast hyra ut din lägenhet i andrahand om du har Mannersons godkännande.


Om du vill hyra ut din lägenhet i andrahand ska du lämna in en blankett med ansökan om andrahandsuthyrning . Blanketten kan laddas ned här på sidan eller hämtas på Mannersons kontor. Skäl för en uthyrning i andra hand kan tex. vara studier eller arbete på annan ort. Eller om du vill provbo som sambo. För att en ansökan ska bli godkänd så ska perioden för andrahandsuthyrning vara minst 4 månader. Längden på uthyrningen beror på anledningen. Om du ska provbo som sambo så är det max 6 månader medans studier och arbete på annan ort godkännas upp till 1 år. Viktigt att tänka på är att det är du som är ansvarig för allt som händer i din lägenhet under hyrestiden. Har du frågor, kontakta gärna oss på Mannersons kontor.

Vill du läsa mer om regler och vad man bör tänka på inför andrahandsuthyrning så rekommenderar vi Hyresgästföreningens eller Hyresnämndens hemsida.