Ekollonet 1

Detta boende vänder sig till dig som värderar ditt boende högt och vill bo mitt i en levande stad med närhet av restauranger och upplevelser.

Lägenheterna på Hospitalstorget 1 har renoverats med varsam hand, där alla originalgolv och snickerier tagits fram. Till detta har vi adderat kök och badrum med kvalité och hög standard. Här bor du som vill bo modernt, i en unik sekelskiftes lägenhet. Huset har 18 lägenheter fördelat på 2-6 rok och ett gym i källaren.


Historia & renovering

Hospitalstorget har en lång historia, här grundades ett franciskanerkonvent redan 1287 under Magnus Ladulås regeringstid. Fransiskanerna stod kungen nära och hans bror Fredrik var biskop i Linköping vid den tiden, man kan därför anta att det var ett välmående kloster som låg där torget nu ligger i dag. Konventet ombildades till Hospital under Gustaf Vasas reformation och verksamheten utvecklades kontinuerligt därefter till ett omfattande sjukhuskomplex med stora parkanläggningar mot Trädgårds- föreningen.
1907 köpte den framstående stadsläkaren Carl Schoug tomten Ekollonet 1 för att uppföra ett representativt palats för sin praktik samt för ett antal hyresbostäder. Han hade även den stora turen att komma i kontakt med arkitekten Axel Brunskog som den 1 februari 1908 öppnade sitt kontor på Stora Torget 5.

Axel Brunskog hade just avslutat sina arkitekturstudier på KTH och tog snabbt fram ritningar på ett vackert jugendhus. Axel Brunskog blev med tiden Linköpings mest betydelsefulla arkitekt och har skapat många av stadens vackraste och mest betydelsefull byggnader.
Byggstarten blev dock uppskjuten på grund av att Kungen (Gustaf V) stoppade den nya stadsplanen. 1911 var frågan löst och byggnationen kunde börja. Huset fick 8 lägenheter alla med påkostade badrum och kök, generösa representationsytor, vackra snickeridetaljer och ett genomgående mycket kvalitativt hantverk. Huset var också ett av de första i staden med både centralvärme och hiss. Axel Brunskog ritade själv alla husets detaljer inklusive dörrar, fönster, lister och trappsmide. Schougs egen lägenhet blev extrautrustad med bland annat fönsterbänkar i Carreramarmor som ligger kvar än i dag.

2014 förvärvade Mannersons fastigheten och har sedan dess varsamt försökt att återskapa husets kvalitéer i Axel Brunskogs ursprungliga filosofi.

 

Vi har genomgående försökt bevara material ifrån den ursprungliga byggnationen 1911-12. Det går nämligen inte att få tag på samma kvalité i dag, tex så har vi renoverat de nu mer än 100åriga fönsterna med munblåst glas, vi har även renoverat de ursprungliga radiatorerna och lagat befintliga lister, snickerier och golv. Självklart har huset nu en modern standard med helt ny infrastruktur men vi har varit mycket angelägna om att alla nya fiber-, rör-, el-, och ventilationsdragningar inte skall synas. Vi har även adderat några roliga funktioner, bla en låsbar box i entréhallen för internethandel och matkassar. I hörnlokalen på fastigheten kommer de välrenommerade krögarna bakom Pappa Grappa öppna portarna i april och därtill en uteservering i bästa solläge.

Kök från Marbodal, spis från Bertazzoni, vitvaror från Siemens, badrum ifrån Ballingslöv borgar för att bibehålla tanken om den ursprungliga kvaliten. Vi har till och med tagit Carl Schougs exklusiva carreramarmor med in i samtliga lägenheter, det är så vi jobbar med produktutveckling.

Under 2016 byggs torget om och nu skapas en vacker piazza med vattenspeglar, planteringar och djurskulpturer i brons och skridskobana på vintern. I samband med att man gräver ut har arkeologerna även hittat grunderna till det gamla klostret och därmed en av de allra äldsta delarna av staden.

Nu står 18 unika lägenheter inflyttningsklara för nya hyresgäster, 103 år efter att huset stod färdigt och drygt 700 år efter att Fransiskanerkonventet grundades på torget. Vi på Mannersons drivs av långa perspektiv och är mycket glada över att få möjligheten förvalta en del av Linköpings historia och samtidigt utveckla en del av stadens framtid.