Jungfrun ger en ny dimension i Inre Hamnen

Andreas Kvarn – eller ­Mattonska magasinet som den hette från start 1872 – är ett av Norrköpings mest ikoniska byggnadsverk. Nu håller Mannersons ­Fastigheter på att förvandla det till ett 3 400 kvadratmeter stort och flexibelt coworkingcenter i Inre Hamnen – med plats för över 300 -medlemmar. Hamnverksamheten har under år­hundraden präglat området – som är beläget direkt vid Motala ström. Nära till både city och resecentrum. Efter att ­hamnen flyttat längre ut i Bråviken öppnades nya möjligheter att utnyttja det fina läget vid vattnet.Nu är delar av Inre Hamnen öppna för allmänheten med kajstråk, bryggor, bad och park. Byggnationen är i full gång med första inflyttning för boende planerad till sommaren 2024.


Totalt kommer den nya innerstads­delen att rymma cirka 3 000 bostäder och hundratals arbetsplatser i en mängd ­olika verksamheter. Som skolor, butiker, restauranger och kaféer. Den spektakulära arkitekturen och ­möjligheten till bad och rekreation ­lockar både Norrköpingsbor och till­fälliga besökare.


Där historia möter nutid är ­Linköpingsföretaget Mannersons ­Fastigheter en av de byggherrar med starkast närvaro – med fem olika projekt i Inre Hamnen. Däribland Kronomagasinet 3 som är första ­hyresrättsprojektet med 69 ­lägenheter inflyttningsklara till ­sommaren 2024 och Gamla Varvet med 71 lägenheter för lägenhetshotell.


Ett projekt som sticker ut lite extra är renoveringen och restaureringen av ­Andreas Kvarn – som från allra första början hette Mattonska magasinet. ­Byggnaden uppfördes av grosshandlare C. H. J. Matton redan år 1872. Syftet var att skapa en plats för spannmålsmagasinering och faktum är att fastigheten har använts till precis samma ändamål hela vägen fram tills för ett par år sedan.


– Det är en fantastisk byggnad som symboliserar en viktig del av Norrköpings hamnhistoria och passar in väldigt bra i den höga arkitektoniska nivå som området kommer att hålla. Inre Hamnen är verkligen ett unikt och ­modigt projekt av Norrköpings ­kommun, som vi är glada och stolta över att få vara en stor del av, fram­håller Cathrin Ferraro, marknadschef på Mannersons Fastigheter.


Läsa resten av artikeln här i Affärsvärlden.