ALFABETET är nominerad till Östergötlands arkitekturpris

Östergötlands arkitekturpris ges till ett projekt av hög arkitektonisk kvalitet innefattande ett eller flera av följande områden: husbyggnad, stadsbyggnad, inredning, landskap och fysisk planering. Mannersons byggnad ALFABETET är som ett av tre projekt nominerats till priset.

 

Den ursprungliga fastigheten färdigställdes 1957 för porslinsgrossisten Hjalmar Blomqvist . Mannersons Fastigheter påbörjade ett omvandlingsarbete för fastigheten Alfabetet  tillsammans med  White Arkitekter och Elding & Oscarson 2019. Ett arbete där målet var att skala bort flera års tillägg skapa moderna och flexibla kontor med enkla och rena material. Idag är fastigheten fullt uthyrd och rymmer arbetsplatser för ca 400, ett gym med gruppträning, en konferensanläggning och en padelhall.

 

 

Arkitekternas uppdrag var att lyfta fram hantverket, framhäva byggnadens struktur och skapa öppna ljusa ytor. Entréhallen har utvecklats och förädlats med nya funktioner, förbättrad akustik och ljus. Den befintliga stommen och bjälklagsstruktur har återbrukats. White Arkitekter har utformat entréhallen, trapphus, landskap samt plan 1, 2 och 4, medan Elding Oscarson gestaltat co-worken på plan 3 och entréfasaden.
-Vi är väldigt stolta över att ha blivit nominerade till Östergötlands arkitekturpris. Arkitektur skapar engagemang och är ett mycket viktigt verktyg för oss som jobbar med kvalitativ och långsiktig stadsutveckling. Samarbetet mellan White och Elding Oscarson har skapat en intressant helhet och Stångebro bygg har genomfört ett kvalitativt arbete. Det är positivt att man uppmärksammar en byggnad som återbrukas, det är verklig hållbarhet, säger Carl-Fredrik Grönhagen VD på Mannersons Fastigheter.

 

Juryns motivering:
En byggnad från 1957 har här revitaliserats med varsam om- och tillbyggnad. Den nya entréfasaden i koppar har kongenialt utformats för att ge huset en öppnare, mer inbjudande karaktär. Med några års patina kommer tilläggen i koppar också upplevas än mer självklara. Projektet övertygar såväl exteriört som interiört och är väl genomfört med smarta och vackra lösningar. Slipade betonggolv och synliga installationer i kombination med varma naturmaterial och ett för hela huset gemensamt belysningsprogram, bidrar både till att framhäva detaljer och att skapa en trivsam helhet. Ombyggnaden av trapphuset är särskilt imponerande, där gränsen mellan nytt och gammalt är närmast osynlig.