Mannersons förvärvar centralfastighet i Linköping

Mannersons har förvärvat den kommersiella fastigheten Drotten 5, Nygatan 34 i centrala Linköping. Byggnaden är på ca 1157 kvm och innefattar kontor och butikslokaler.


Drotten 5 ritader av Lennart Ekenger och uppfördes 1965. Fastigheten har en större källare, kommersiella lokaler i markplan och kontor i de två övre planen.


Affären ligger i linje företagets strategi att äga, utveckla och förvalta fastigheter i centrala lägen. Fastighetens läge i hörnet Nygatan och Stora Bastugatan är sista pusselbiten för fortsatt utveckling av den publika miljön kring Hospitalstorget. Mannersons äger sedan tidigare Hospitalstorget 1 och 2. Drotten kommer att utöka fastighetsägarens närvaro i centrala lägen och på Hospitalstorget.


“Vi är väldigt glada över möjligheten att vara en aktiv del av stadens utveckling. Drotten ligger på en strategisk plats som bland annat förbinder Trädgårdstorget med Hospitalstorget, vi ser fram emot att bidra till en konkurrenskraftig stadskärna,” säger Carl- Fredrik Grönhagen VD för Mannersons Fastigheter.


Historia
Hospitalstorget utgör en av stadens äldsta delar. Redan 1287 grundade franciskanerna ett konvent på platsen och torget har fått sitt namn efter det sjukhus eller sjukhus som utvecklats från munkarnas verksamhet.


Nuvarande Hospitalstorget är utformat efter 1850 års stadsplan men den lilla gatan Badstugränd är en kvarleva ifrån medeltiden. Fram till 1959 talet bedrevs det dagliga torghandel med mjölk, gryn, mjöl, och styckat kött.